onze Bram

Ongelooflijk uit ons tweede zeldgefokte nest : Deelnemer NIMROD 2013, daarbij een verdienstelijke 9e plaats behaald!!

Wat vooraf ging......

Uit het tweede nest van Eva hebben we Bram gehouden. Bram is een zeer gedreven en inventieve hond, waarvoor geen (apporteer) opdracht te moeilijk is. De snelheid en werkpassie van Bram zijn opvallend en bijzonder prettig bij het werken met hem.

Met 9 maanden behaalde Bram zijn eerste KNJV-B diploma en met nog geen twee jaar zijn eerste Meervoudige Apporteer Proeven diploma, met als resultaat deelname aan de Provinciale MAP Zeeland Brabant in 2007. In 2008 won Bram de Provinciale MAP-B Zeeland Brabant. Op 29 augustus 2009 heeft Bram op de proef te Lewedorp zijn KNJV-A diploma behaald. Later ook meerdere MAP A diploma. Hij heeft reeds viermaal meegedaan aan Artemis. En de kers op de taart: deelname NIMROD 2013

-------

!! Met Bram naar de NIMROD 2013 !!

en wat een mooi nummer voor de nimrod 2013

De route was lang, 8 jaar oud, maar aan energie nog geen gebrek. Met 9 maanden een eerste KNJV-B, nu, na 8 jaar meer dan 50 A-diploma's. En dat met een labrador uit een showlijn zonder fieldtrialbloed !!

Het MAP seizoen 2013 begon zeer succesvol met een eerste plaats in Arnemuiden. Later gevolgd door een tweede en derde plaats in Heerle bij de Goldens en de LKN en een derde plaats in Emmen . Voldoende om rechtstreeks gekwalificeerd te worden voor de Nimrod.

!! En dan is het 11 november. The Day !!

----- Nimrod 2013 -----

Vooraf is door loting bepaald dat Bram met startnummer 13 op de 40ste editie van de Nimrod deelneemt. 's Morgens om 4.00 uur vertrokken uit het Zeeuwse om krap 3 uur later aan te komen in Biddinghuizen. Het is nog donker maar knapperende vuurtjes wijzen ons de weg naar de ontvangstzaal. Na de gebruikelijke medische keuring worden de 18 deelnemers voorgesteld aan het publiek in de zaal.

Leuk om je eigen hondje op dat enorme scherm te zien !!! Ook overweldigend hoeveel vriende en eigenaren van Labradorium honden en honden in spe waren vanuit het hele land gekomen om ons aan te moedigen. Geweldig gewoon !! De drie proeven worden gepresenteerd, zowel van bovenaf , als op de positie die je als voorjager zelf inneemt, zijn er beelden die een goede indruk geven van het terrein.

 

PROEF C:

Met startnummer 13 gaat Bram als eerste deelnemer naar proef C. De proef die aan het einde van de dag de zwaarste blijkt te zijn geweest, met maar 3 combinaties die alle 3 de apporten binnen halen en 15 combinaties die sneuvelden. Met Bram op post zien we hoe op ongeveer 100 meter, een terreinwagen uit het bos komt en stopt. Jagers stappen uit en de jacht begint. Een jager weet twee kraaien te schieten. Nauwelijks zichtbaar door de bomen en struiken die het zicht belemmeren. Even later valt er een schot meer naar rechts aan de overkant van het water achter de rietkraag. Een gans strijkt op 100 meter net zichtbaar neer in het riet. Ik heb gezien dat Bram beide goed heeft gemarkeerd. Als eerste wordt Bram om de gans gestuurd. Bij het water vergewist hij zich ervan dat rondlopen veel sneller is dan overzwemmen. Zonder verdere aanwijzing vertrekt hij het riet in om enkele minuten later met de gans terug te komen.

Direct draait Bram richting kraai. Na het uitsturen vertrekt hij in 1 lijn de struiken in. Het duurde even en ik zie Bram zoeken op de plaats waar de kraaien gevallen moeten zijn, maar zie hem niet rapen. Later blijkt dat de beide gemarkeerde kraaien worden weggehaald en dat er een kraai ligt in een van de rioolpijpen verder op. Bram blijft zoeken en krijgt uiteindelijk verwaaiing van de kraai en komt triomfantelijk terug. Met nog 8 minuten over moet er nog een fazant geapporteerd worden die eerder geschoten is in het bos wat zich bevindt tussen de bossages waar de kraaien geschoten zijn en de waterpartij met riet waar de gans is opgehaald. Het zich is beperkt op het bos en de wind komt van linksachter. Ik besluit Bram zoveel mogelijk aan de rechterkant het bos in te sturen. Na minuten zoeken komt Bram weer in zicht, echter zonder fazant. Opnieuw, nog iets meer naar rechts inzetten dan maar, wel net buiten het zicht. Ik zie Bram over een stapel hout heen klouteren en vervolgens is het wachten. "Nog 1 minuut, Marco". De tijd begint te dringen, de spanning stijgt. Opnieuw komt Bram in zicht...... opnieuw zonder fazant. De tijd zit erop.

 

PROEF A:

Op een wijds overzichtelijk terrein is deze proef uitgezet. Toeschouwers hebben prachtig zicht op het hondenwerk. De proef start met een op eerste gezicht eenvoudige markeer van een duif, die goed zichtbaar valt op een kleine 80 meter net achter een heuveltje met lokganzen. Snel bijdraaien om nog net te zien dat een jager een konijn weet te schieten die de benen neemt en achter de heuvel verdwijnt. Bram wodt als eerste op het konijn uitgestuurd. Met wat dirigeerwerk komt Bram op de sleep en verdwijnt uit zicht. Aan het publiek langs de kant is te zien waar Bram ongeveer moet lopen. Even later zie ik Bram achter in het veld op 250 meter voorbij schieten en het konijn oppakken. Op de terugweg, een kleine 100 meter voordat het konijn kan worden afgegeven wordt zichtbaar een duif geschoten die vlak naast Bram neerkomt. Bram markeert en komt het konijn netjes binnenbrengen. Zodra Bram echter is gepasseerd wordt de duif geapporteerd door de hond van een jager.

Bram wordt ingezet op de duif die als eerste is geschoten, achter de heuvel met lokganzen. Dit blijkt lastiger dan gedacht. Achter de heuvel zijn twee sloten en daarachter in de rietkraag is de duif terecht gekomen. Bram laat zich even afleiden door de lokganzen en trekt daarna door naar de overkant van de sloten. Ik zie hem naar links vertrekken, verder dan nodig. Even wachten maar, je weet nooit wat er met de duif is gebeurd. Binnen een minuut komt Bram rechts vanaf de valplek met de duif uit de rietkraag te voorschijn. Er blijkt nog een eend te liggen op een eilandje 220 meter verderop. Voor de voorjagers nauwelijks zichtbaar, voor het publiek des te beter. Ik besluit Bram in te zetten dat hij verwaaiing krijgt zodra hij langs het eilandje loopt. Dat betekent dat hij 200 meter langs het publiek moet lopen om bij de eend te komen. De aanpak blijkt de juidte te zijn. Met 1 aanwijzing vertrekt Bram uit de startblokken en blijft net zo lang lopen, voor een groot deel buiten mijn gezichtsveld, tot hij bij het eilandje aankomt. Aan het publiek zie ik dat Bram de eend heeft gevonden. Bram loopt met eend terug langs de fotografen, bewust zo lijkt het van alle belangstelling. Nog geen 12 minuten en alle drie apporten binnen !!

 

PROEF B:

De laatste proef voor Bram op deze Nimrod. Een lastige proef zie ik aan mijn collega voorjagers. De wind is wat gedraaid waardoor de situatie lastiger geworden is dan in de ochtend het geval was. De proef start met een Walk-Up waarbij tijdens het lopen de proef wordt uitgelegd. Plots valt er een schot en vertrekt een haas rechts van mij, gevolgd door een tweede schot en een tweede haas die op gaat. Beide schoten mis. De walk-up eindigt bij het water. aan de overkant valt een derde schot en er wordt gevraagd de hond in te zetten. Bram zwemt over en pakt vlot de hazesleep op en vertrekt uit het zicht. Het is een lange sleep die tussen waterpartijen doorgaat, langs rietkragen en even zie ik Bram een heuvel overgaan. Even later valt er een schot op 150 meter. Ik kan nog net zien dat Bram ergens naar staat te kijken en vervolgens met de haas in de vang terug komt lopen. Direct gaat bram naast mij zitten richting het schot. Op "apport" vertrekt Bram en is al snel uit zicht. Na een paar minuten komt Bram weer in zicht. Ik zie dat hij in het water is geweest en weet van de proefuitleg dat deze eend in het water ligt. Nog maar een keer terug sturen. Het is lastig inschatten op welke diepte gestuurd moet worden. De waterpartij waar de eend in is gevallen is aan het zicht onttrokken. Opnieuw komt Bram inzicht, nog steeds geen eend. Nog maar een keer sturen nu wat meer naar voren gehouden. Bram blijft uitstekend luisteren en dat is wel eens anders geweest. "Nog 3 minuten Marco". Bram verschijnt opnieuw en opnieuw zonder eend.

Ik besluit de eend te laten en het laatste apport, de kraai die achter de "verleidingshazen" in de boom hangt door Bram op te laten halen. Het verslag van de keurmeester dat via de portofoon wordt doorgegeven maakt duidelijk dat bram tot twee keer toe in het riet van de waterpartij aan het zoeken is geweest, maar net niet onder de wind van de eend is gekomen.

Met een verdienstelijke 9e plaats kijk ik met veel plezier terug op deze 40ste editie van de Nimrod. Het waren mooie en eerlijke proeven die het uiterste van de honden hebben gevraagd. En dat moet ook zo zijn.

----- thuis -----

Bram thuis met zijn welverdiende bot. Via deze weg dank voor alle belangstelling, kaartjes, het er zijn, de taart, koek, champagne, wijn etc... Gewoon teveel om op te noemen. Maar wat ons heel erg goed heeft gedaan is de moeite die jullie, labradorium familie, hebben genomen om vanuit alle hoeken van Nederland en Belgie er te zijn en met ons deze dag mee te beleven. Gewoonweg GEWELDIG !!

----- na 1 jaar -----

Huldiging te Bennekom tijdens de Kampioensclubmatch.

--------

----- we waren er , enne.... we will come back -----

--------